logo

Napisz do nas

biuro@centropack.pl

Zadzwoń

(+48) 42 650 95 68

Jak wybrać folię do sianokiszonki

Jak wybrać folię do sianokiszonki

Sianokiszonka jest jednym z podstawowych rodzajów pasz. To rodzaj kiszonki przygotowanej z roślin podsuszonych o zawartości od 40 do 60 procent suchej masy. Podsuszoną zielonkę można zbierać praskami belującymi, które sporządzają bele i owijają zielonkę folią w celu izolacji od powietrza. Warto pamiętać, że ogromny wpływ na jakość uzyskanej paszy ma folia. Umożliwia ona zajście koniecznych procesów fermentacyjnych i chroni paszę przed zamoknięciem i pleśnią. Na rynku znajdziemy szeroki asortyment folii do owijania balotów. Różnorodność dotyczy rozmiarów, kolorów jak również grubości i długości oferowanej folii. Warto mieć świadomość, jakimi parametrami powinna charakteryzować się dobra folia.

Ważne cechy folii do sianokiszonki

Cechy dobrej folii do sianokiszonki wpływają na późniejszą jakość paszy. Pozwalają na całoroczne wykorzystanie paszy objętościowej w żywieniu przeżuwaczy i przechowywanie w różnych warunkach atmosferycznych. Folię do sianokiszonki charakteryzuje przede wszystkim odporność na zerwanie podczas owijania oraz przebicie twardymi łodygami. Mus być również wytrzymała na różne warunki środowiska – grad, deszcz, upał, mróz oraz odporność na działanie promieni UV. Ważną cechą folii jest kleistość, która wpływa na szczelność. Równie istotna jest wydajność folii. Pozwala to na przewidzenie na ile balotów starczy rolka folii. Warto także zwrócić uwagę na to, w jakim stopniu folia chroni kiszonkę przed dostępem powietrza. Zasada jest prosta: im niższa przepuszczalność tlenu, tym lepiej. Nie bez znaczenia jest jakość kleju, którym pokryta jest folia. Szczelnie zawinięty i zaklejony balot odporny będzie na opady deszczu i śniegu.

Kolor folii do sianokiszonki

Na rynku znajdziemy cztery kolory folii do sianokiszonki: biały, czarny, zielony i przezroczysty. Wbrew pozorom kolor folii ma znaczny wpływ na jakość otrzymanej sianokiszonki. Jasne kolory odbijają promienie słoneczne, więc okryta nimi kiszonka nie będzie się nagrzewać. Odpowiednia temperatura uchroni kiszonkę przed utratą wartości odżywczych. Podczas miesięcy letnich warto zatem korzystać z folii białej lub jasnozielonej. Ciemne barwy natomiast absorbują promienie słoneczne.  Kolory ciemne można stosować dopiero po przejściu letnich upałów.

Udostępnij:

WSPÓŁPRACUJ
Z CENTROPACK

Nasi doradcy chętnie pomogą w wyborze odpowiedniego produktu, a także przedstawią szczegóły współpracy oraz cennik na opakowania.