logo

Napisz do nas

biuro@centropack.pl

Zadzwoń

(+48) 42 650 95 68

Charakterystyka folii spożywczych

Charakterystyka folii spożywczych

Wybierając folię do pakowania żywności, warto zorientować się, jakie typy oferuje rynek. Oczywiście najbardziej popularnym rozwiązaniem jest folia spożywcza, która pozwala na łatwe zapakowanie jedzenia. Folie te różnią się od siebie właściwościami i mogą znaleźć zastosowanie w wielu różnych sytuacjach.

Warto wiedzieć jaka folia sprawdzi się najlepiej w danym momencie, w czym pomaga znajomość właściwości poszczególnych jej typów. Otóż folia PE znakomicie sprawdzi się podczas transportu żywności, ponieważ jest mocna i wytrzymała. To zalet folii typu BOPP zaliczyć można dobre właściwości mechaniczne, jak i również niski poziom przepuszczalności zapachów. CAST może zostać wykorzystana przy okazji pakowania wyrobów cukierniczych czy różnego rodzaju przetworów. Jeżeli chodzi o folię stretch, jak sama nazwa wskazuje jest bardzo rozciągliwa, dzięki czemu doskonale zabezpiecza przewożoną żywność. Jednakże do najczęściej stosowanych typów należy folia PCV i aluminiowa. W dalszej części przedstawimy ich krótką charakterystykę.

Folia aluminiowa i jej właściwości

Folia aluminiowa jest powszechnie stosowana w kuchni. Nie każdy z nas wie jednak, o jej właściwościach. Otóż doskonale zdajemy sobie sprawę, ż ma dwie strony – matową i błyszczącą, każdą z nich cechują inne właściwości. Lśniąca strona folii aluminiowej izoluje ciepło, zaś matowa je pochłania. Innymi słowy jeżeli zależy nam na utrzymaniu ciepła dania należy owinąć je błyszczącą stroną folii do wewnątrz. Inną zaletą jest fakt, że dzięki folii aluminiowej można przedłużyć świeżość przechowywanego produktu. Wystarczy owinąć jedzenie lśniącą stroną na zewnątrz. Dzięki temu ograniczymy dopływ ciepła do wnętrza.

Folia PCV

Folie typu PCV charakteryzują się rozciągliwością i przejrzystością. Ma ona właściwości oddychające, dlatego to doskonały sposób na pakowanie różnego rodzaju artykułów spożywczych, np. mięs, wędlin, wędzonych ryb, owoców, warzyw czy wyrobów garmażeryjnych. Bardzo ważną cechą folii PCV jest fakt, że zapewnia produktom spożywczym odpowiednią wymianę tlenu oraz pary wodnej. Dzięki niej unikniemy efekty zapocenia. Warto pamiętać również, że folie te mają wysoką wytrzymałość na zrywanie.

Udostępnij:

WSPÓŁPRACUJ
Z CENTROPACK

Nasi doradcy chętnie pomogą w wyborze odpowiedniego produktu, a także przedstawią szczegóły współpracy oraz cennik na opakowania.