logo

Napisz do nas

biuro@centropack.pl

Zadzwoń

(+48) 42 650 95 68

Opakowania foliowe dla branży spożywczej

Opakowania foliowe dla branży spożywczej

Dla branży spożywczej opakowania mają bardzo ważne znaczenie. Wpływają nie tylko na najważniejsze właściwości zapakowanego produktu, ale również jego estetykę, wygodę magazynowania i transportowania itp. Za sprawą odpowiednio dobranych opakowań można nawet wpłynąć na świeżość żywności.

Foliowe opakowania na żywność

Głównym celem producentów żywności jest szczelne, a jednocześnie estetyczne opakowania produktów spożywczych, które docelowo mają trafić w ręce klientów. W tym przypadku opakowanie musi przede wszystkim zapewniać świeżość. Powinno być więc szczelne, a jednocześnie trwałe. Różnorodne opakowania foliowe sprawdzają się w tym przypadku najlepiej. Ich dużą zaletą jest fakt, że zapewniają transparentność. Są przezroczyste, a więc klient może dokładnie przyjrzeć się produktowi, bez konieczności wyjmowania go z opakowania.

Przykładem opakowania dedykowanego produktom żywnościowym jest folia termokurczliwa poliolefinowa POLITERM SF. Producentem poliolefiny jest firma Centropack. Ta folia spełnia wymagania przemysłu spożywczego. Jest całkowicie ekologiczna, po zużyciu nadaje się do całkowitego recyklingu. Podczas zgrzewania i utylizacji tej folii termokurczliwej nie dochodzi do emisji żadnych szkodliwych oparów. Dostępna jest w szerokiej gamie grubości, w standardowych formach półrękawka i taśmy. Co ciekawe, poliolefina z perforacją może być użyta do pakowania produktów gorących, a także wyrobów cukierniczych, świeżych owoców i warzyw, ponieważ doskonale zabezpiecza je przed “poceniem”. Jest odporna na rozerwanie, szczelna, trwała i pozwala zachować wartości produktów spożywczych.

Innym doskonałym przykładem jest powszechnie wykorzystywana folia spożywcza PCV, cechująca się dużą rozciągliwością, wysoką wytrzymałością na zrywanie i uszkodzenia mechaniczne oraz elastycznością. To tworzywo “oddychające”, co oznacza, że zapewnia wymianę tlenu i pary wodnej. Pomaga też w utrzymaniu odpowiedniej równowagi gazowej.

Stosowana jest najczęściej do pakowania świeżych artykułów spożywczych, w tym: do pakowania mięsa, drobiu, wędlin, wędzonych ryb, owoców, do pakowanie warzyw, grzybów, pieczywa, wyrobów garmażeryjnych, wyrobów cukierniczych, itd.

Udostępnij:

WSPÓŁPRACUJ
Z CENTROPACK

Nasi doradcy chętnie pomogą w wyborze odpowiedniego produktu, a także przedstawią szczegóły współpracy oraz cennik na opakowania.