Folia termokurczliwa jest niemal cały czas obecna w naszym życiu. Stosowana jest jako jeden z najważniejszych materiałów opakowaniowych. Jak sama nazwa wskazuje, zmniejsza się (kurczy) pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki temu można ściśle opakować nią wybrany obiekt. Aby jednak folia dokładnie przylegała do przedmiotu, należy przeprowadzić odpowiednie procedury umożliwiające szczelne zapakowanie. Wykorzystywane są do tego specjalne maszyny pakujące w folię termokurczliwą.
Pakowanie w folię termokurczliwą
Folia termokurczliwa jest wykorzystywana w różnych dziedzinach przemysłu. Umożliwia pakowanie przedmiotów, nie wpływając przy tym na ich gabaryty czy właściwości. Stanowi skuteczną barierę zabezpieczającą, umożliwia bezpieczny i wygodny transport, przechowywanie czy przenoszenie przedmiotów.
Oczywiście rodzajów folii termokurczliwych jest kilka. Różnią się między sobą najważniejszymi parametrami, takimi jak m.in. wytrzymałość, grubość, odporność na różnorodne czynniki zewnętrzne itd. Dobór odpowiedniej folii zależy przede wszystkim od specyfiki produktu, który ma zostać w nią zapakowany, a także charakteru późniejszej jego eksploatacji. Sam proces pakowania przebiega podobnie w przypadku większości rodzajów folii termokurczliwych. Do dwóch głównych etapów możemy zaliczyć zgrzewanie folii, a następnie jej obkurczanie. Cały proces odbywa się oczywiście z zastosowaniem odpowiednich maszyn.
Maszyny do pakowania w folię termokurczliwą również możemy podzielić na dwa podstawowe rodzaje. Do jednej grupy zaliczamy maszyny przeznaczone do produkcji masowej i przemysłu, do drugiej grupy z kolei zaliczamy urządzenia przeznaczone do pakowania na mniejszą skalę, np. w firmach wysyłkowych. Zastosowanie modelu maszyny zależy również od specyfiki obiektów, które mają zostać zapakowane. Niemniej jednak wielość dostępnych obecnie rozwiązań na rynku pozwala na spełnienie różnorodnych wymagań.
Zgrzewanie pozwala na uzyskanie trwałego połączenia (zgrzewu), które jest niemal niewidoczne, a jednocześnie zapewnia solidny docisk. Obkurczanie natomiast przeprowadzane jest pod wpływem fali gorącego powietrza, które powoduje obkurczenie i zaciśnięcie folii na produkcie.